-
-
Kuchnia polska
opowiedziana inaczej
-
Restauracja
Elixir to pierwsza na świecie restauracja w której wszystkie dania w karcie menu zostały połączone z
degustacyjnymi porcjami wódek dla wydobycia smaków i aromatów, zgodnie z zasadami food and
vodka pairingu. Tutaj 6 wieków tradycji produkcji wódek, miodów pitnych i nalewek przeplata się z
kulinarnym bogactwem polskiej kuchni współczesnej. Nowoczesna interpretacja klasycznych
receptur, wykorzystanie produktów regionalnych i nowatorskie podejście do idei łączenia potraw z
wysokogatunkowym alkoholem pozwalają odkryć kuchnię polską na nowo, w zaskakującej i nie
znanej dotąd odsłonie.
MENU / FOODPAIRING
ELIXIR to restauracja w której można zgłębić tajniki food and vodka pairingu, czyli teorii i praktyki
połączeń smakowych. Menu stanowią dania kuchni polskiej, inspirowane tradycjami kulinarnymi
różnych regionów kraju, pokazane w nowoczesnej odsłonie i na życzenie Gości łączone z trunkami,
starannie dobieranymi przez grono szefów kuchni, vodka masterów oraz baristów i mixologów z
naszego VODKA ATELIER.
WYDARZENIA
The World Restaurant Awards
ELIXIR by DOM WÓDKI jako jedyna restauracja z Polski i tej części Europy został nominowany do
najbardziej prestiżowej w świecie gastronomii nagrody
THE WORLD RESTAURANT AWARDS 2019
uważanej za restauracyjne Oscary
więcej informacji na portalach:
rmf.pl,
onet.pl oraz
chillizet.pl
Lunch Menu
Zapraszamy od poniedziałku do piątku
w godzinach 12.00 - 16.00
19 zł
-
Ceviche
marynowany dorsz, skórka z pomarańczy, świeża kolendra, kompresowana
czerwona cebula, oliwa z lubczyku
-
Ozorek w galarecie
wolno gotowany ozorek, emulsja z musztardy sarepskiej, marynowany kalafior,
kawior z octu, mus chrzanowy
-
Rosół
bulion drobiowy, makaron naleśnikowy, korzenne warzywa, natka pietruszki
29 zł
-
Halibut
grillowany stek z halibuta, kasza gryczana niepalona, brokuł, mus z
marchewki, jarmuż, sos porowy
-
Żeberka
selekcjonowana wieprzowina, kapusta z koperkiem, ziemniak pieczony na soli,
mus z pieczonych buraków, sos BBQ
-
Makaron
wędzony boczek, pieczarki portobello, kremowa śmietana, rozmaryn, ser
bursztyn
Foodpairing na dziś
Tydzień z kuchnią polską oraz produktami Gorzelni Chopin
(18 – 24.02.2019)
-
Pierogi ruskie z truflą
przyrządzone zdomowego twarogu, ziemniaków, białej trufli, cebuli duszonej z majerankiem, kruszonki z wędzonego boczku, opalanych pomidorów i kwaśnej śmietany,
na życzenie sparowane z Młodym Ziemniakiem 2017.
-
Kaczka Pieczona
podana z karmelizowaną gruszką, pieczonymi burakami, kaszą gryczaną niepaloną, sosem z czerwonej porzeczki i pędów sosny, orzechami włoskimi, oliwą z majeranku i pestkami słonecznika,
na życzenie sparowana z Chopin Wheat.
-
Wiśnie w czekoladzie
mus czekoladowy, podany z duszonymi wiśniami, słonym karmelem, pudrem z białej czekolady, karmelizowanymi orzechami i lodami waniliowymi,
na życzenie sparowana z Likierem Chopin Karmelowym z Solą Morską.
-
Zestaw degustacyjny:
„Wielcy Polacy" m.in. z wódką Chopin Rye
„Ziemniaczany” m.in. ze Młody Ziemniak 2017
Zachęcam do polubienia oraz udostępnienia tego szczególnego wydarzenia na naszym profilu
Facebook.
Przewodnik Michelin
Z radością informujemy, że DOM WÓDKI po raz trzeci z rzędu zdobył wyróżnienie „MICHELIN – MAIN CITIES OF EUROPE”. Dziękujemy za zaufanie i gratulujemy wszystkim restauracjom, które znalazły się w tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika.